Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

2016 Kpss Sınavları ve Başvuru Tarihleri

 

 

KPSS Başvuruları Ne Zaman Başlayacak (2016)–Başvuru Tarihleri Ne Zaman (Ortaöğretim Önlisans)

 

ÖSYM’nin kısa bir süre önce 2016 yılı Akademik Takvimi açıklaması sonrasında 2016 yılında kamu personeli sınavına girecek olan Ortaöğretim, Önlisans, Lisans mezunları 2016 KPSS sınavı başvuru tarihi ne zaman sorusunu merak ettiler. KPSS sınavları için uygulanan çift yıllarda ve tek yıllarda farklı eğitim grubunun sınav başvurusu yapma sistemi bu yılda devam ediyor. Bu yıl çift yıl olan 2016'da, KPSS Başvuru tarihi 2016, hangi tür KPSS puanlarının hesaplanacağı ve hangi öğrenim düzeylerinde sınav yapılacağını ilişkin soruların cevapları da netleşmeye başlıyor. Başvuru Tarihleri KPSS her yıl yapılıyor mu, Ortaöğretim Önlisans Lisans 2016 KPSS ne zaman yapılacak, KPSS Başvuruları ne zaman 2016, 2016 KPSS Önlisans Başvuruları ne zaman başlıyor, 2016 KPSS Ortaöğretim sınav başvuruları ne zaman yapılacak, 2016 da KPSS sınavı yapılacak mı? Sorularının cevaplarını haberimizin ayrıntılarında bulabilirsiniz.

2016 YILINDA KPSS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK (ÖNLİSANS, ORTAÖĞRETİM)
Kamuda memur olmak isteyen adayların girmiş oldukları sınav olan KPSS sınavı her yıl yapılmaktadır. Lisans, Önlisan ve ortaöğretim mezunlarının başvuru yapabildikleri sınava başvurular çify yıllarda Önlisans ve ortaöğretim, tek yıllarda ise Lisans mezunları başvurabiliyorlar. 2016 yılının çift yıl olması nedeniyle bu yıl Önlisans ve Ortaöğretim mezunları KPSS Başvurusu yapabilecekler. ÖSYM 2016 Akademik takvimine göre bu yıl KPSS başvuruları 17 Mart 2016 tarihinde başlayıp 31 Mart tarihinde sona erecek. KPSS Genel Yetenek sınavı 22 Mayıs 2016 tarihinde, KPSS Alan Bilgisi Sınavı da 29 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek.


KPSS BAŞVURULARI TEK YILLARDA YAPILAN BAŞVURU YAPABİLECEKLER GRUPLAR

KPSS sınavına Tek yıllarda yapılan başvurular sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilmektedir. Tek yıl puanlar, A grubu memurluk ve öğretmenlik başvurularında kullanılabilmektedir. Öğretmen adayları P10 ve P121 puan türleri ile tercih yapmaktadır. Diğer puanlar (P93-P94 hariç) ise A grubu alımlarda kullanılmaktadır.

KPSS SINAVINA ÇİFT YILLARDA YAPILAN BAŞVURU YAPABİLECEK GRUPLAR

Çift yıllarda yapılan KPSS sınavına lise, önlisans ve lisans mezunları katılabilmektedirler. Çift yıl puanları A grubu, B grubu ve öğretmenlik atamalarında kullanılmaktadır.   

KPSS ÖĞRETMENLER İÇİN BAŞVURU YAPILACAĞI YILLAR

KPSS sınavı sonrasında öğretmen olabilmek için Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek), Cumartesi öğle (eğitim bilimleri) ve sonraki haftalarda yapılan ÖABT (eğitim alan bilgisi) oturumlarına girilmesi gerekiyor. Bu sınavların 2016 yılının Temmuz ayı içerisinde yapılacağı biliniyor. Öğretmenlik tercihleri için KPSS puan türlerinden P10 ve P121 puan türleri ile esas alınıyor. Öğretmenlik için KPSS'ye sadece lisans mezunları ya da puanın geçerli olduğu 1 yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilir. Öğretmen adayları için başka önemli nüanslar da olduğu için başka bir haberimizde konuyu daha da detaylandıracağız.

2016 KPSS A GRUBU İÇİN

A grubu meslekler müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık gibi mesleklerdir. Bu mesleklere girebilmek için KPSS'de Cumartesi sabah (Genel Kültür-Yetenek) ve Pazar sabah-öğle (alan bilgisi) oturumlarına katılmak gerekmektedir. Bu sınavlar 2016 Temmuz ayında yapılacaktır. A grubu alımlarda b grubu, öğretmenlik ve imam puanları haricindeki puanlar kullanılır. Bu puanlar 117 tanedir. A grubu KPSS'ye sadece lisans mezunları veya puanın geçerli olduğu 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda bulunanlar başvurabilir.

2016 KPSS B GRUBU İÇİN

Öğretmenlik ve a grubu meslekler haricindeki memurluk kadrolarına B grubu kadroları denir. Memur, bilgisayar mühendisi, kaloriferci, hizmetli, mühendis, tekniker, teknisyen, ebe, hemşire gibi unvanlarda çalışılır. B grubu KPSS her öğrenim düzeyi için farklı tarihlerde yapılır. Lisans KPSS Temmuz 2016'da yapılacak ve adaylar sadece Cumartesi sabah (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P3 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir. Önlisans (2 yıllık) KPSS, 2016 Eylül sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Cumartesi (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P93 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla b grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir. Lise KPSS, 2016 Eylül sonunda yapılacaktır. Adaylar sadece Pazar (Genel kültür yetenek) oturumuna katılacaklardır. Bu oturumda adaylarda 120 dakika verilecek ve 120 soru sorulacaktır. Bu sınav ile adayların P94 puanı hesaplanacak ve sadece bu puanla B grubu tercihlerde bulunabileceklerdir. Bu puan 2 yıl geçerlidir.

Şunu da vurgulamak istiyoruz ki, B grubu sınavların hepsinde genel kültür yetenek soruları gelse de hepsinin soruları ve zorluk derecesi farklıdır. ÖSYM yönetimi olarak ilk kez, 2016 yılına ait ÖSYM Sınav Takvimi'ni ve takvimde yer alan sınavların hangi tarihlerde ve kaç gün içerisinde açıklanacağını gösteren 2016 Sonuç Açıklama Takvimi'ni ile paylaştı.

Prof. Dr. Ömer Demir, bu uygulamayla adayların sınav sonuçlarının önceden hangi tarihte açıklanacağı hakkında bilgi sahibi olacaklarını, kişi ve kurumların planlamalarını bu zaman çizelgesine göre belirleyebileceklerini ifade etti.

 "Sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeleri sağladık"

ÖSYM olarak her türlü teknolojik gelişmenin, sınav uygulamalarına başarılı bir şekilde entegre edilmesine ek olarak, sonuç açıklama sisteminde de gerekli iyileştirmeyi sağladıklarını kaydeden ÖSYM Başkanı Ömer Demir, şöyle konuştu:

"ÖSYM yönetimi olarak, kurumun tarihinde bir ilke daha imza atıyoruz. 2016 yılı itibarıyla ÖSYM tarihinde sınav sonuçlarının hangi tarihte açıklanacağı önceden belli olacak ve kamuoyu tarafından bilinecektir. Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının önceden belli olması, sınav yürütme sürecine ve sınav organizasyonuna önemli oranda katkı sağlayacaktır."

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer DEMİR, 'ÖSYM olarak, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında tüm adaylarımızın hayallerine ulaşmasını ve sınavlarla ümit ettikleri geleceğe kavuşmasını diler, başarı dileklerimi sunarım.' diyerek başarı dileklerini dile getirdi.