Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

YKS Baraj Puanları Düşürüldü Mü?

YKS Baraj Puanları Düşürüldü Mü?

TYT-AYT-YDT Baraj Puanları Nelerdir?

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından YKS baraj puanlarının düşürülmesi ile ilgili düzenleme YÖK tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Öğrencilerin “ YKS baraj puanı düşürüldü mü?” sorusu Cumhurbaşkanı’nın YKS baraj puanları ile ilgili yaptığı açıklamayla birlikte yanıtlanmış oldu. Peki YKS baraj puanı kaç oldu? TYT-AYT-YDT baraj puanları düştü mü?

Cumhurbaşkanı açıklamasında ek bir yerleşme yapılacağını duyururken baraj puanlarının ise 10’ar puan düşürüldüğünü ifade etti. Yeni düzenleme ile ilgili YÖK’ten de bir açıklama geldi.

YKS baraj puanı ile ilgili beklenen değişiklik geçtiğimiz gün gerçekleşti. Üniversite sınavının bu yıl oldukça zor olması sebebiyle adaylar barajın düşürülmesi gerektiğine dair isteklerini sınav sonuçlarının açıklamasıyla birlikte yoğun olarak sosyal medya üzerinden dile getiriyorlardı. Bu nedenle “YKS baraj puanı düştü mü, kaç oldu?” soruları adayların gündeminde yer alıyordu. Cumhurbaşkanı, yeni düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada ek yerleştirme yapılacağı bilgisini kamuoyuna duyururken YKS baraj puanlarının düşürüldüğünü de bildirdi. 2021 YKS (TYT-AYT-YDT) baraj puanı ile ilgili detaylar…

YKS Baraj Puanı Kaç Oldu?

ÖSYM’nin açıklamış olduğu verilere göre YKS’ye giren 2 milyon 600 bin aday arasından 1 milyon aday barajı geçemedi. YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM tarafından belirlenen 150 baraj puanın altında kalan öğrenciler “YKS baraj puanı düşürülecek mi”, “AYT ve TYT baraj puanları düştü mü, kaç olacak?” sorularına yanıt arıyordu. Beklenen açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.

Cumhurbaşkanı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Genç kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum. Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır. Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

YÖK’ten gelen açıklamadaki ifadeler ise şu yönde:

Yükseköğretim Kurulu’nca 2021-YKS sonuçları etraflıca değerlendirilmiş olup küresel çapta devam eden COVID-19 salgınının ülkemizdeki eğitim ve öğretim alanındaki olumsuz etkileri de dikkate alınarak yükseköğretim kurumlarının mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yeni kararlar alınmıştır. Buna göre;

– AYT/YDT Puanı 180 ve üzerinde olan adayların “merkezi yerleştirme” ve “ek yerleştirme” işlemlerinde puan ve başarı sıraları korunarak tercih ve yerleştirme süreci daha önce ilan edildiği şekilde tamamlanacaktır.

– 2021-YKS işlemlerine mahsus olmak üzere merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” yapılacaktır. Merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlara verilecek olan bu ikinci ek yerleştirme imkânından “TYT puanı asgari 140”; “AYT/YTD puanı asgari 170” olan adaylar da yararlanabilecektir. ​

Böylelikle merkezi ve ek yerleştirme işlemlerinde daha önce ilan edilmiş olan baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. “Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak” TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkânı verilmiştir.

Buna göre ikinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar “ön lisans programlarında”, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar “lisans programlarında” boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabileceklerdir.

YKS Ek Tercih Dönemi Ne Zaman?

YKS tercih dönemi 5 Ağustos 2021’de başladı. YKS ek tercihleri için son gün ise 20 Ağustos saat 23:59 olarak belirlendi. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden tercih yapabilmektedirler.

Barajın 170’e çekilmesi binlerce adaya 4 yıllık bölümleri tercih edebilme imkânı sunacak. Bu düzenlemeyle pandemi koşulları ve yüz yüze eğitimin zaman zaman aksaması dikkate alınarak kontenjanların boş kalmaması amaçlanıyor. Geçen yıl, 4 yıllık bölümler için 180 puan olan baraj puanı benzeri gerekçelerle 170’e çekilerek binlerce öğrencinin tercih yapmasına imkân sağlanmıştı.

YKS KONTENJANLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ