Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

Milli Bayramlarımız Nelerdir ? Dini Bayramlarımız Nelerdir ?

Milli Bayramlarımız Nelerdir ? Dini Bayramlarımız Nelerdir ?

Milli Bayramlarımız Nelerdir ? Dini Bayramlarımız Nelerdir ? Milli ve dini bayramlarımız, ülkemizde her sene kutlanan, gelenek ve göreneklerimizi aynı zamanda milli bağımlılığımızı temsil eden günlerdir. Ülkemizde toplam 7 adet bayram bulunmaktadır. Bunların 5 tanesi Milli Bayram iken, 2 tanesi Dini Bayramdır. Yazımızda bunları sizin için derleyip, hikayelerine yer verdik.

Milli Bayramlarımız Nelerdir ?

Milli bayramlarımız tarihi geçmişimizle gururlanmamız için ve birlik beraberliğimizi hatırlamamız için kutlu gün olarak ilan edilen günlerdir. Bu günlerde zamanında bizim adımıza ülkemizi kurtarmak için savaşmış kahramanlarımızı ve en önemlisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ü anarız. Her sene coşkuyla beklediğimiz bu bayramları gelin başlıklar halinde inceleyelim.

Milli bayramlarımız ;

  1. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

    Yılın ilk milli bayramı olma özelliğini taşıyan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan günü kutlanmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün olan 23 Nisan 1920 tarihine atfen, saltanatın kaldırıldığı yıl olan 1922 tarihinden itibaren kutlanmaya başlamıştır. Ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan bu bayramı, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK çocuklara armağan etmiştir.

  2. Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı

    Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Bandırma vapuru ile Samsun’a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919, ülkemizde milli bayram olarak kutlanan ikinci gündür. ATATÜRK’ün Samsun’a çıkışı, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıç tarihi olarak kabul görmektedir. Türk gençliğine armağan edilen bir milli bayramdır. 1926 yılında ‘’Gazi Günü’’ adı altında Samsun’da kutlanan bayram, 24 Mayıs 1935’te ‘’Atatürk Günü’’ olarak tüm yurda yayılmıştır. 1981 yılını Atatürk Yılı ilan eden Kenan Evren tarafından ise, güncel ismine kavuşmuştur.

  3. Zafer Bayramı

    Büyük Taarruz sonucunda, 30 Ağustos 1922 tarihinde düşmanın Dumlupınar’da mağlup edilmesi ve düşmanın yurt topraklarından dışarı sürülmeye başlanması sebebiyle, her yıl 30 Ağustos’ta kutlanan bir milli bayramdır. Hem Türkiye’de hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde milli bayram olarak kutlanmaktadır. İlk kez 1924 yılında Başkumandan Zaferi olarak Afyon’da kutlanan bayram, 1926 yılından itibaren Zafer Bayramı adıyla tüm yurtta kutlanmaktadır.

  4. Cumhuriyet Bayramı

    29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilan edilmesi sebebiyle, 2 Şubat 1925’te Hariciye Vekaleti’nce verilen bir kanun teklifinin kabul edilmesi ile resmi olarak bayram ilan edilmiştir. Mustafa Kemal ATATÜRK, Cumhuriyet’in 10.yıl kutlamaları için 29 Ekim 1933’de verdiği 10.Yıl Nutku’nda, bu bayramı ‘’En Büyük Bayram’’ olarak ilan etmiştir.

  5. Demokrasi ve Milli Birlik Günü

    15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe kalkışmasının, halkın ve emniyet güçlerinin direnişi sayesinde bozguna uğratılması sebebiyle ilan edilen gündür. Direniş sırasında hayatını kaybeden 240 vatandaşımızı da andığımız bugün de, çeşitli törenler düzenlenmektedir.

Dini Bayramlarımız Nelerdir ?

Dini bayramlarımız nelerdir ? Dini bayramlarımız, yaradana olan inancımızı tam olarak kanıtladığımız günlerden sonra kutlanır. Peki, bu dini bayramlarımız neler ? gelin bakalım.

  1. Ramazan Bayramı

    İslam aleminin oruç tutma ayı olan ramazan ayından sonra 3 gün süreyle kutlanan bayramdır. Hicri takvime göre Şevval ayının 1’i ile 3’ü arasına denk gelir. Hicri takvim ile miladi takvim arasındaki 11-12 günlük fark sebebiyle, miladi takvimde Ramazan Bayramı her yıl farklı zamanda kutlanır. Her yıl 11-12 gün geri gider. Diğer bir adı ise Şeker Bayramı’dır.

  2. Kurban Bayramı

    İslam aleminde hicri takvime göre Zilhicce ayının 10.gününden itibaren 4 gün süreyle kutlanan bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günleri ‘’Eyyam-ı Nahr’’ yani Kesme Günleri adıyla anılır. Aynı zamanda Müslüman alemi için Mekke’de Hac yapılan tarih de kurban bayramıdır.
Ay takvimi olan hicri takvim ile güneş takvimi olan miladi takvim arasındaki farklar nedeniyle, tıpkı Ramazan Bayramı gibi her sene 11-12 gün erken kutlanmaktadır.

  3. Milli Bayramlarımız Nelerdir ? Dini Bayramlarımız Nelerdir ? Her biri ayrı önemde ve birbirinden değer milli ve dini bayramlarımızı anlatmaya çalıştığımız bu yazının sonunda, tüm bayramlarımızı coşku ile kutlamayı temenni ediyoruz.