Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Hayatı – Atatürk’ün Gittiği Okullar

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Hayatı – Atatürk’ün Gittiği Okullar

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Hayatı – Atatürk’ün Gittiği Okullar başlıklı bu yazımızda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatıyla ilgili bilgiler sunuyoruz. “Bütün ümidim Türk gençliğindedir.” söylemi ile gençliğe verdiği önemi ön plana çıkaran Atatürk, düşünce ve prensipleri ile Türk gençliğine yol gösterici olmuştur. Bu doğrultuda Türk genci de Atatürk’ün güvenini boşa çıkarmamak adına Gazi Paşa’nın idealleri, fikirleri ve hayatı hakkında bilgiler edinerek kendinden sonra gelen nesillere daha iyi bir yol gösterici olacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim ve öğrenim hayatı, O’nun kişiliğini ve düşünce yapısını şekillendiren en büyük faktörlerden birisidir. Öğrenim hayatı boyunca dersine giren öğretmenler, Atatürk’ün eğitim hayatında büyük etki yaratan kişilerin başında gelirler. Özellikle edebiyat öğretmeni Mehmet Asım, Atatürk’ün askerliğe adım atmasında önemli bir rol oynamıştır. Atatürk’ün öğrenim hayatı Osmanlı’nın son dönemlerinde kurulan modern eğitim kurumlarında geçmiştir. Bu eğitim kurumlarında Atatürk’le birlikte O’nun silah arkadaşları ve Cumhuriyet’in kurucu nesli yetişmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı ilk kurum ilkokuldur.  Okul çağına geldiğinde annesi ile basası arasında bir anlaşmazlık yaşanır. Annesi dinine düşkün bir kadındır. Oğlunun mahalle mektebinde dini bir eğitim hayatı yaşamasını istemektedir. Babası ise modern öğretim şekillerinin olduğu bir okula gitmesini istemektedir. Babası Ali Rıza Bey, eşini üzmeden sorunu çözer. Küçük Mustafa önce gelenek olduğu gibi dini merasimle mahalle mektebine başlar. Birkaç gün sonra okuldan ayrılarak Şemsi Efendi Mektebine geçer. Böylece Mustafa Kemal Atatürk’ün öğrenim hayatı başlamış olur.

Ancak Şemsi Efendi Mektebindeki eğitimi de fazla uzun sürmeyecektir. Babasının ölümünden sonra aile Selanik yakınlarındaki Langaza’da olan dayısı Hüseyin Efendi’nin yanına taşınır. Bu yüzden Mustafa Kemal’in okul hayatı kısa bir süre sekteye uğramıştır. Genç Mustafa Langaza’dan sonra, öğrenim hayatına devam etmek için Selanik’teki teyzesinin yanına döner ve Mülkiye Rüştiyesi’ne kaydolur.

Genç Mustafa’nın buradaki öğrenimi de diğerleri gibi pek uzun sürmedi ve okuldan ayrıldı. Ancak Genç Mustafa’nın içinde asker olma hevesi dur durak bilmeden devam etmekteydi. Bunun için de askeri okullara girmeyi başarması gerekmektedir. Ancak annesi Zübeyde Hanım, oğlunun asker olmasına pek sıcak bakmıyordu. Mustafa Kemal yine de annesinden gizli askeri okul sınavlarına girer ve Selanik Askeri Rüstiyesi’nde okumaya hak kazanır. Annesinin de razı olmasıyla kayıt yaptırarak, bu okuldaki eğitimine başlar.

Atatürk’ün Gittiği Okullar

Atatürk’ün gittiği okullara üst konumuzda yüzeysel olarak yer verdik. Peki, askeri hayatı? Atatürk askeri hayatına gitti bu okulların devamında başlamıştır. Gelin sırasıyla Atatürk’ün gittiği askeri okullara bir göz atalım.

Askeri Okullardaki Eğitimi

Selanik Askeri Rüstiyesi’ne 1894 yılında başlayan Mustafa Kemal’in askeri eğitim hayatı, 1905’de Kurmay Yüzbaşı olarak Harp Akademisi’nden mezun olana kadar devam etmiştir. Askeri Rüştiye ortaokul seviyesinde bir okuldu. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra, 1896 yılında lise düzeyinde bir okul olan Manastır Askeri İdadisine başladı. 1899 yılında ise orta öğretimini tamamlayarak askeri üniversite seviyesinde olan İstanbul Kara Harp Okulu’na (Harbiye Mektebi) başladı. 1902 yılında buradan teğmen rütbesi ile mezun oldu. Aynı yıl yine İstanbul’da bulunan Harp Akademisine girdi. 1905 yılında buradan Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun olan Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatı böylece sona ermiş oldu.

Atatürk’ün Öğrenim Hayatındaki Öğretmenleri

Herkesin olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim hayatı boyunca çok sayıda öğretmeni olmuştur. Bazıları onun hayatında önemli izler bırakmıştır. Bu öğretmenlerden şunlardır:

  • İlkokul Öğretmeni

Mustafa Kemal’in ilkokul öğretmeni Şemsi Efendi, Osmanlı’nın son döneminde eğitim alanındaki en saygın kişilerden biridir. Kurduğu özel okullarda Avrupa tarzı modern teknikleri uygulamıştır. Modern anlamda özel okul sisteminin öncülerindendir.

  • Matematik Öğretmeni

Mustafa Kemal’e “Kemal” ismini veren öğretmenin ismi Yüzbaşı Mustafa Bey’dir. Selanik Askeri Rüştiyesinde öğretmenlik yapmıştır. Matematik derslerinde çok başarılı olan öğrencisi ve adaşı Mustafa’ya olgunluk ve mükemmellik anlamlarına gelen Kemal ismini vermiştir.

  • Tarih Öğretmeni

Mustafa Kemal’i en çok etkileyen öğretmenlerinden biri de tarih öğretmeni olan Topçu Kolağası Mehmet Tevfik Bey’dir. Manastır Askeri İdadisinde öğretmenlik yapmıştır. Mehmet Tevfik Bey dünya tarihine olan ilgisi ve merakı sayesinde, Mustafa Kemal’in bilgi ve fikir dağarcığının zenginleşmesini ve ufkunun açılmasını sağlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Eğitim Hayatı – Atatürk’ün Gittiği Okullar konumuzu sonlandırmış bulunmaktayız. Bu içeriğimizden aldığınız verimin çok daha fazlasını Doping Hafıza eğitim setlerinde bulabilirsiniz.