Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

Öğrenci Belgesi Nedir? Neden İhtiyaç Duyulur?

Öğrenci Belgesi Nedir? Neden İhtiyaç Duyulur?

Öğrenci Belgesi Nedir? Neden İhtiyaç Duyulur? – Öğrenci belgesinin önemi toplu taşımadan başlayarak, meslek hayatımıza kadar devam etmektedir. Belediyelerin öğrencilere verdiği hizmetlerden faydalanmak için, muhakkak öğrenci belgesine ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda bir işe başlarken diploma ya da öğrenci belgesine ihtiyaç duyulur. Kısacası, öğrenci belgesi T.C. kimliğimiz kadar değerli ve önemlidir. Bu yazımızda eğitim-öğretim durumunuz ne olursa olsun, öğrenci belgesini nerelerden ve nasıl temin edebileceğinizi anlatıyoruz.

Öğrenci Belgesi Nedir?

Birçok kurumun yürüttüğü işlemler için talep ettiği öğrenci belgesinin, eğitim-öğretim kademelerine göre nerelerden alınabileceği konusunda son dönemlerde bir kafa karışıklığı yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu sebeple öğrenci belgesi nerelerden alınabilir? Öğrenci belgesini alabilmek için ihtiyaç duyulan bilgiler nelerdir? Gibi sorulara cevap verebilmek için hazırladığımız yazımızı okuyarak gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Öğrenci belgesi, öğrenci olunduğunu resmi yollardan kanıtlayan bir belgedir. İçeriğinde kişinin T.C. kimlik numarası, adı soyadı, ebeveyn isimleri, doğum tarihi, sınıfı, okula kayıt tarihi, okul ismi gibi bilgiler yer alır. Öğrenci belgesine devlet dairelerinde resmi işler için, indirimlerden yararlanmak amacıyla ulaşım hizmetlerinde öğrenci kartı başvurusu için ve yine bazı aplikasyonlarda ve hizmet ürünlerinde, öğrencilere sunulan indirimlerden yararlanmak için ihtiyaç duyulur. İlkokul birinci sınıftan itibaren, yüksek lisans ve doktora da dahil olmak üzere eğitim-öğretimin herhangi bir kademesinde okuyan öğrenci bu belgeyi alabilir.

Öğrenci Belgesi Nerelerden Alınır?

İlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde okulunuzun idari bölümüne başvurarak istediğiniz zaman ıslak imzalı ve mühürlü şekilde öğrenci belgenizi alabilirsiniz. Bunun için gerekli olan tek şey, öğrenci numaranızı bilmek.

Yükseköğretim kademesinde ise yine fakültenizin bağlı bulunduğu öğrenci işleri bölümüne başvurarak, öğrenci belgenizi temin edebilirsiniz.

Diğer ve daha kolay olan yöntem için ise internet imdadımıza yetişiyor. Günümüzün teknolojik çağında, birçok devlet hizmetine internet aracılığıyla ulaşmak mümkün olduğu gibi, öğrenci belgesine de okulunuzun ve devletin hazırlamış olduğu sistemler üzerinden ulaşabiliyoruz. Bunun için eğitim-öğretim kademenize göre e-Devlet ve e-Okul sistemlerinden birine girmeniz yeterli.

e-Okul’dan Öğrenci Belgesi Almak

e-Okul bildiğiniz üzere tüm eğitim-öğretim verilerinizi içeren, MEB’in elektronik okul platformudur. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için öğrenci belgesi alma seçeneklerinden biri olan e-Okul’dan bu belgeyi almak daha önceki dönemlerde mümkündü. Fakat, günümüzde tüm elektronik ve otomasyon sistemler e-Devlet’e entegre olduğu için, bazı elektronik ortamlarda istenilen belgelere ulaşılamamaktadır. Sonuç itibariyle, günümüzde öğrenci belgesi sadece e-Devlet üzerinden alınmaktadır. Kişisel veya velisi olduğunuz öğrencinin e-Devlet hesabına giriş yaptıktan sonra bu belgeye ulaşmak oldukça kolaydır. Bir sonraki konumuzda bir kaç aşama ile e-Devlet üzerinden nasıl öğrenci belgesi alacağınızı açıkladık.

e-Devlet’ten Öğrenci Belgesi Almak

Yükseköğretim öğrencileri bağlı bulundukları fakültelerden ve üniversitelerinin dijital öğrenci bilgi sistemleri üzerinden öğrenci belgelerini alabilir. Bunun yanında internet ortamında bir başka yöntem de e-Devlet üzerinden öğrenci belgesi almak.

Sisteme T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, arama bölümüne ‘’Yüksek Öğretim Öğrenci Belgesi Sorgulama (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı)’’ yazıp, açılan sayfada yapmanız gereken yönlendirmeler ile belgenizi temin edebilirsiniz.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için e-Okul ile beraber, e-Devlet de bir alternatif. Fakat 15 yaş altı vatandaşların e-Devlet şifresi alması mümkün olmadığı için, sisteme giriş yapabilmeleri için ebeveynlerin herhangi birinin T.C. kimlik numarası ve şifresi ile olması gerekmektedir. (Önemli Not: 15 yaşını doldurmuş lise öğrencileri de, kendi şifreleri ile öğrenci belgesi alamazlar) Sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘’Öğrencilik Belgesi Sorgulama (Milli Eğitim Bakanlığı)’’ yazarak, karşınıza çıkan sayfada ‘’Belge Oluştur’’ butonunu tıklayarak belgenize ulaşabilirsiniz.

Öğrenci Belgesi Nedir? Neden İhtiyaç Duyulur? Sorularını detaylı olarak cevaplamaya çalıştık. Umarız ki faydalı olmuştur.

Bilgilendirici olmasını umduğumuz yazımızı bitirirken, tüm öğrencilere eğitim-öğretim hayatlarında başarılar dileriz.