Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

YGS Coğrafya Dersi Nasıl Çalışılmalıdır?

 

Örneğin dünyanın yıllık hareketleri mevsimleri ve ısıyı, ısı ve nem iklimleri, iklimler tarım ürünlerini, tarım ürünleri ticaret ve üretimi doğrudan etkiler. Dolayısıyla Coğrafya konularının sebep sonuç ilişkileri içerisinde gerçekleştiğini söylemek doğru olacaktır. Bu açıdan bakıldığında Coğrafya konu örüntüsünde hiçbir konunun atlanmaması ve konuların her birinin bir zincirin halkaları gibi hem parça parça öğrenilmesi hem de bir bütün olarak öğrenilmesi gerektiği ortadadır.

 

Coğrafya öğrenimi oldukça eğlenceli ve keyifli hale dönüşebilen bir yapıdadır. Özellikle gündelik hayatımızda öğrendiklerimizi düşünerek çevremize farklı bir bakış açısıyla bakmak Coğrafya öğrenmeyi hayatımızın bir parçası haline getirecektir. Örneğin pazarda taze mısır satılıyorsa ve Sakarya’dan geldiğini öğrenmişsek Marmara bölgesinde yetişen ürünleri anımsayabilir veya bir doğal ortamı gezerken bölgedeki fiziki coğrafya şekillerini gördüğümüzde o bölgenin yapısına bakarak dağ oluşumu, kayaç oluşumu ya da toprak katmanları gibi konularda fikir yürütebiliriz. Bu tür girişimler hem genel kültür seviyemizi artıracak hem Coğrafyaya olan sevgimizi pekiştirecektir. Coğrafya bilgisiyle çevreyi yorumlamak ve acaba doğrumu yorumladım diye kaynaklardan kontrol etmek hem bilgi seviyemizi artıracak hem de sınav başarımızı yükseltecektir.

 

Coğrafya öğreniminde hafıza tekniklerine başvurmak oldukça önemlidir. Coğrafya kavramları örgün öğretim içerisinde sıklıkla duyulduğu için tanıdık gelse de kavramın tam karşılığını hatırlamak zor olabilmektedir. Örneğin yalıyar veya falez gibi bir kavramın Coğrafyaya ait bir kavram olduğunu muhtemelen herkes anlayacaktır. Fakat hafıza teknikleriyle bu kavramları tam öğrenen bir birey sadece kavramı anımsamayacak onun ne olduğunu, hangi konuya ait olduğunu da bilecektir. Coğrafya dersinde yorum çok önemlidir fakat yorum yapabilmek içinde bilgi şarttır. İşte yorumlayabilmek için gereken temel bilgiler Doping Hafıza Coğrafya Eğitim Videolarıyla çok kolay ve eğlenceli bir biçimde rahatlıkla öğrenilebilecektir.

Coğrafya dersinin tam öğrenilebilmesi için soru çözümü aşamasında doğru veya yanlış çözdüğümüz soruları konu ile ilgili haritaları kullanarak zihnimizde harita üzerine yerleştirerek öğrenmeyi pekiştirebiliriz. Coğrafya dersiyle ilgili hemen her konuda özel haritalar internet ortamında rahatlıkla bulunabilmektedir. Depremlerden, tarım ürünlerine, nüfus dağılımından, yeryüzü şekillerinin dağılımına kadar birçok konuda haritalar öğrenme açısından önemli birer başvuru kaynağı olarak kullanılabilir.

 

Bütün bu bilgiler ışığında Coğrafya dersini nasıl çalışmamız gerektiğini inceleyecek olursak en verimli sonucu elde etmek için öncelikle konudan bizi soğutmayacak ve ilgimizi çekecek bir başlangıç yapmalıyız. Bu tür bir başlangıç ancak hafıza teknikleriyle mümkündür. Öyleyse ilk aşamada çalışacağımız konuyla ilgili Doping Hafıza konu videosunu sadece videoya odaklanarak izlemeliyiz. Videoyu izlerken not almak için videoyu bölmek ya da videoda anlatılan bilgileri başka bir kaynakla kıyaslamak için videoyu durdurmak elde edeceğimiz verimi düşürecektir. Bu sebeple ilk izleyişimizde başka hiçbir şeyi düşünmeden kendi içimizde tartışmadan sadece videoyu izlemeliyiz. Böylece ilk aşamada konu ile ilgili temel kavramlar ve önemli noktalar belleğimize kaydedilmiş olacaktır. 

 

İkinci aşamada ise aynı videoyu bir başkasına anlatacağımızı düşünerek tekrar izleyelim. Bu izleyişimizdeki asıl maksat görselde neyin nereden ve nasıl çağrıştırıldığını zihnimize kaydetmektir. Bu aşamada videoyu durdurabilir veya çağrıştırıcıya dikkat etmek için videoyu tekrarlayabiliriz. Hafıza teknikleriyle ilgili kısmın son aşaması ise konuyu anlatarak tekrarlamaktır. Yani üçüncü aşamada videonun anlatıldığı görsel durdurulur ve karşımızda bir öğrenci varmış da ona anlatıyormuşuz gibi çağrıştırıcılar kullanarak konu sesli bir biçimde anlatılır. Hafıza teknikleriyle tam öğrenme gerçekleştirildikten sonra haritalar yardımıyla öğrendiklerimiz pekiştirilmelidir. Bu haritalara başvurmak için coğrafya atlasları veya internet haritaları kullanılabilir. Bu aşamanın tamamlanmasıyla konu kalıcı belleğimize kaydedilmiş ve tam öğrenme gerçekleşmiş olacaktır. Konuyla ilgili temel kavramları ve en önemli noktaları artık bildiğimize göre konuyu artık bir başka kaynaktan da çalışabiliriz. Doping Hafıza Eğitim videoları müfredata uygun sorular için yeterlidir ancak yaptığımız istatistikler bazı öğrencilerin yazılı kaynaklardan da çalışma isteği duyduğunu göstermiştir. Yazılı kaynaktan çalışılmalıdır demiyoruz fakat çalışmak isteyenlerin çalışmalarında herhangi bir sorun yoktur. Coğrafya kavramları yoruma çok açık olmadığı için aday birden fazla yazılı kaynağa başvurabilir. Görselliği, cümle yapısı, sayfa düzeni gibi özellikler hangi kaynakta adayın ilgisini çekiyorsa o kaynak tek kaynak olarak ta kullanılabilir. 

Soru çözümü aşaması öğrenmeyi tamamlayıcı niteliktedir. Bu aşamada konu videoları tekrarlanarak yanlış çözülen soruların neden yanlış çözüldüğü keşfedilmelidir. Bir sonraki üniteye geçildiğinde aynı süreç tekrarlanmalıdır. Konular arasındaki neden sonuç ilişkisi anlaşılmışsa bir sonraki konuya geçilebilir. Coğrafya dersinde geçmiş yıllarda çıkmış sorular incelenmelidir. Bu durumun sebebi benzer bir sorunun çıkma olasılığının oldukça fazla olmasıdır.

 

Sınavda hepinize başarılar dileriz.