Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

YGS`de Kaygı Sorunu !

 

YGS'ye sayılı günler kala öğrencilerin yoğun sınav kaygısı da artıyor. Aşırı kaygının başarısızlığa neden olduğu konusunda uyaran uzmanlar sınav öncesinde öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tutması gerektiğine dikkat çekiyor.

Öğrencinin bilgi ve becerisini engelleyecek yoğunlukta endişe, heyecan, panik, stres gibi olumsuz duyguların başarı seviyesini kötü etkilediğini aktaran Köstem, sınava girecek her bireyin kaygı yaşamasının normal hatta istenen bir durum olduğunu söyledi. Herkesin sınav kaygısını farklı şekillerde yaşadığını, bunun çok çeşitli fiziksel ve zihinsel belirtileri olabileceğini ifade eden uzmanlar, şunları kaydetti: "Titreme, kalp atışlarının hızlanması, terleme gibi fiziksel belirtilerle karşılaşabiliriz. Bunun yanı sıra, düşünceleri toparlamada güçlük, unutkanlık, dalgınlık, anlamada güçlük, bildiklerini ifade etmede güçlükleri içeren zihinsel belirtiler karşımıza çıkabilir. Yerinde durmama, donup kalma, ağlama gibi davranışsal durumlar da yaşanabilir." 

BASİT AMA ETKİLİ ÖNERİLER : 
Öğrencilerin olumsuz düşüncelerden uzaklaşması gerekir ve şunlarda alınabilir bazı önlemler:
  •  Öğrenci kendini neden hazır hissetmediği ile ilgili gerçekçi bir değerlendirme yapmaya çalışmalıdır. 
  •  Bilgi eksikliği hissediyorsa, sınava kadar çalışabileceği konuları gözden geçirmeli. 
  •  Felaket senaryolarından kurtulup, motive edici cümleler kurmalı. 
  •  Kaygı yaşayan kişi bedensel olarak da gerilir. Gerilmiş kaslarımızı rahatlatmak, otomatik olarak gerginliğimizi ve dolayısıyla kaygımızı da azaltacaktır. 
  •  Her öğrencinin kendine uygun bir çalışma sistemi oluşturmalı. Dengeli ve düzenli bir yaşantı da kişilerin güven, fiziksel sağlık ve duygu durumunu olumlu etkiler.