Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

Düşünceyi Geliştirme Yöntemleri ve Anlatım Teknikleri

Düşünceyi Geliştirme Yöntemleri ve Anlatım Teknikleri

Düşünceyi Geliştirme Yöntemleri ve Anlatım Teknikleri konulu bu içeriğimiz ile öykü, roman, hikâye yazmanız artık çok kolay olacak. Öncelikle düşünceyi nasıl geliştirebileceğinizden bahsedip ardından anlatım tekniklerine odaklanacağız. Bu bilgiler ışığında sizler de hayal dünyanızı rahatça kâğıt üzerine aktarabileceksiniz.

Düşünceyi Geliştirme Yöntemleri

Bilim insanlarının araştırmalarındaki gözlemlerine ve ortaya koydukları verilere göre, insan zihninden günde binlerce düşünce geçmektedir. Bu düşüncelerin büyük bir kısmı istemeden gelen, zihnimizde uzun süre yer etmeyen, sadece o an aklımızdan geçen düşüncelerden oluşmaktadır.

Günlük hayattaki işlerimizi yürütmemiz ve odaklanmamız gereken zamanlarda yarı yolda kalmamak için düşünce yöntemlerimizi geliştirebilmemiz ve onları aktif tutabilmemiz oldukça önemlidir. Bu amaçla sizlere fayda sağlayacağına inanarak düşünceyi geliştirme yöntemlerinden ve anlatım tekniklerinden bahsetmek istedik.

Düşünceyi Geliştirme Yöntemleri

1- Tanımlama

‘’Bu nedir?’’ sorusuna verdiğimiz cevaptır. Bir kavramı zihnimizde düşünürken onu ayrıntılı ve akıcı şekilde anlatmak ve açıklamak, kavramın zihnimizde daha net bir yere oturmasını sağlar. Sadece bir kelimeden oluşan ‘’kalem’’ sözcüğü birçok kişi için farklı şey ifade ederken, ‘’kırmızı renkli, desenli, mavi tükenmez kalem’’ sözcük grubu herkes için daha benzer şeyler çağrıştırabilir.

2- Karşılaştırma

Bir kavramı ya da nesneyi, ayrıntılı bir şekilde kıyaslayarak zihnimize yerleştirmek için kullandığımız yöntemdir.

Karşılaştırmayı kendi içinde 3 kola ayırabiliriz. Bunlar:

  • Benzerlikten Yararlanma
  • Bir kavramı ya da nesneyi, kendi benzerleri ile kıyaslama yöntemidir. Örneğin Andre Maurois’e göre hikâye, romandan çok tiyatroya yakın bir türdür.

  • Karşıtlıklardan Yararlanma
  • Kavramları ya da varlıkları, karşıt yönleri üzerinden değerlendirip kıyaslamaktır. Örneğin futbol ayakla oynanan bir takım sporuyken basketbol elle oynanan bir takım sporudur.

  • İlişki Kurma
  • İki olay ya da durumu benzer ilişkiler üzerinden aktararak düşünceleri somutlaştırmaktır.

3- Örneklendirme

Bir fikri somutlaştırmak için salt bir anlatıma yer vermekten ziyade örneklerle süsleyerek akılda kalıcılığı artırma yöntemidir.

4- Tanık Gösterme

Savunulan görüşleri, okuyucu ya da dinleyici nezdinde daha inandırıcı kılmak için tanınmış ve fikirsel tutarlılığını daha önce sağlamış birinin görüşlerine başvurmaktır.

Bu yöntemde tanık gösterilecek kişinin sadece isminin yazıda geçmesi yeterli değildir. Yazarın daha önce yazmış olduğu ve düşüncelerimizi, fikirlerimizi destekleyici metinleri alıntı şeklinde belirtmemiz gerekir. Önce kendi fikrimizi belirtip ardından bizimle paralel düşüncede olan kişinin sözlerini alıntıladığımızda hem kendi düşüncelerimizi pekiştirmiş oluruz hem de dinleyici ya da okuyucunun, fikirlerimizi daha net anlayabilmesine yardımcı oluruz.

5- Sayısal Verilerden Yararlanma

Bir düşüncenin kanıtlanabilmesi için istatistiki bilgilerden, sayısal verilerden ve grafiklerden yararlanmaktır.

6- Benzetme

Bir kavramı veya varlığı başka bir kavramın özelliklerine atfederek, ona benzeterek anlatmaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz düşünceyi geliştirme yöntemlerini hayatınıza entegre ederek, daha sistemli ve düzenli bir düşünce yapısına kavuşmanızı umuyoruz.

Anlatım Teknikleri

Anlatım teknikleri, yazarın duygu ve düşüncelerini anlatırken kullanması gereken yöntemleri kapsamaktadır. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere dört başlığa ayrılır.

1- Betimleme

Varlıkları, okuyucuların gözünde ve zihninde canlandıracak şekilde anlatmaya ‘‘betimleme’’ yani ‘‘tasvir etme’’ denir. Betimlemede gözlem esastır. Gözlemle elde edilen bilgiler açık, sade ve anlaşılır bir şekilde ifade edilir.

2- Öyküleme

Kurgulanmış veya yaşanmış bir olayın yer, zaman ve kişi unsurlarına bağlı olarak aktarılmasına ‘‘öyküleme’’ denmektedir. Öyküleme tekniği, anlatım yönüyle betimlemeye çok benzediğinden karıştırılabilmektedir. Bu nedenle iki teknik arasındaki ayrıntıları iyi anlamak önemlidir.

3- Açıklama

Açıklama, bilgi vermek amacıyla oluşturulan yazılarda kullanılan bir anlatım tekniğidir. Bu türdeki yazılarda amaç, okuyucuyu bilgilendirmektir. Açıklayıcı anlatımda yazarlar, kişisel duygularına yer vermeden yalnızca nesnel anlatım şeklini esas alırlar.

4- Tartışma

Tartışma tekniğinde yazarın amacı, kendi doğrularını okuyuculara inandırmak ve okuyucuları kendi gibi düşünmeye ikna etmektir. Bu teknikte yazar, kendi düşüncelerini savunurken mevcut yanlışları yok etmeyi de görev edinir.

Düşünceyi Geliştirme Yöntemleri ve Anlatım Teknikleri başlıklarına yer verdiğimiz bu yazımızda faydalı bilgilere ulaşacağınızı temenni ederek okumaya vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilecek

benzer blog içerikleri