Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz
Menü

Destek

Destek

ALES Paketleri

ALES'e Kalan

249 Gün

ALES

ALES

ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, Türkiye’de lisansüstü eğitime geçişte ve yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılacak olan puanları belirleyen sınav sisteminin genel adıdır. “ALES nedir?”, “ALES’e kimler girebilir?”, “ALES yılda kaç kez yapılır?”, “ALES ne zaman yapılır?”, “ALES konuları nelerdir?”, “ALES 1 2 3 nedir?”, “ALES’in geçerlilik süresi kaç yıldır?”, “ALES konuları nelerdir?”, “ALES başvurusu nasıl yapılır?”, “ALES sonuçları ne zaman açıklanır?”, “2023 ALES ne zaman yapılacak?”, “ALES’ten kaç puan almak gerekir?” ve “ALES sınavına kimler katılabilir?” gibi soruların cevaplarını bu makalemizde bulabilirsiniz.

ALES’e Kimler Başvurabilir?

ALES’e girebilmek için bir lisans programından mezun olmuş olmak veya mezun olabilecek durumda bulunmak gibi kriterler aranmaktadır. Ayrıca yurt dışında lisans eğitimi almış olan adaylar denklik belgesi almak kaydıyla ALES’e başvuru yapabilirler.

ALES Ne Zaman Yapılır? ALES Yılda Kaç Kez Yapılır?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen ALES yılda 3 kez ALES 1, ALES 2 ve ALES 3 olmak üzere 81 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek’te tekrarlanmaktadır.

ALES/ 1 2 3 Ne Demektir?

ALES, 2019 yılında itibaren yılda üç kez yapılmaya başlanmıştır. 2019 öncesi yılda 2 kez gerçekleştirilen ALES, artık her yıl 3 kez düzenlenmektedir. ALES/1 2 3 ise yılın kaçıncı sınavı olduğunu göstermektedir.

2023 ALES 1 Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

ALES başvuruları 21 Şubat - 3 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. ALES geç başvuru günü ise 15 Mart 2023 23:59 olarak belirlendi.

2023 ALES 1 Ne Zaman Yapılacak?

2023 ALES sınav tarihi ise 17 Nisan 2023.

2023 ALES 1 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ALES sonuçları açıklanma tarihi 12 Mayıs 2023 olarak açıklandı.

2023 ALES 2 Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

ALES başvuruları tahmini olarak 24 Haziran - 4 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. ALES geç başvuru günü ise 19 Temmuz 2023 23:59 olarak belirlendi.

2023 ALES 2 Ne Zaman Yapılacak?

2023 ALES sınav tarihi ise 21 Ağustos 2023.

2023 ALES 2 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ALES sonuçları açıklanma tarihi 9 Eylül 2023 olarak açıklandı.

2023 ALES 3 Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?

ALES başvuruları 30 Eylül - 10 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. ALES geç başvuru günü ise 18 Ekim 2023 23:59 olarak belirlendi.

2023 ALES 3 Ne Zaman Yapılacak?

2023 ALES sınav tarihi ise 20 Kasım 2023.

2023 ALES 3 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ALES sonuçları açıklanma tarihi 9 Aralık 2023 olarak açıklandı.

ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

ALES’e başvuruda bulanacak olan adaylar, ALES başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin sitesinden yapabilmektedirler. Ayrıca ALES başvuruları ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulaması aracılığıyla da gerçekleştirilebilmektedir.

ALES’in Geçerlilik Süresi Nedir?

ALES sonuçlarının geçerlilik süresi açıklandığı tarihten itibaren 5 yıldır. ALES için herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Bu nedenle adaylar dilediği kadar sınava girebilir. Bir yere başvuru yapmak istediklerinde adaylar geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanlarını kullanabilmektedirler.

ALES’te Kaç Soru Var? ALES Soru Dağılımı Nasıl Yapılmaktadır?

ALES 50’şer soruluk sayısal ve sözel testlerden oluşan 100 soruluk bir sınavdır. Sayısal testinde, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerileri; sözel testinde ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorular sorulmaktadır. ALES’te yer alan sorular, belirli yükseköğretim programında elde edilen yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik değildir. Farklı bölümlerden gelmekte olan yükseköğretim kurumu mezunlarının çözebileceği şekilde hazırlanmaktadır. Sınavın dili ise Türkçe’dir.

ALES Puan Türleri Nelerdir? ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?

ALES Puan Türleri ve Ağırlıkları: ALES Sayısal Puanı: 0,75 (Sayısal) – 0,25 (Sözel); ALES Sözel Puanı: 0,25 (Sayısal) – 0,75 (Sözel) ve ALES Eşit Ağırlık Puanı: 0,50 (Sayısal) – 0,50 (Sözel) şeklinde sıralanmaktadır. Adaylar diledikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabilirler. Sayısal test; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında bulunan soruları içermekteyken sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerileri ölçmektedir. Sözel testlerde ise sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğünü sağlama gibi başlıklar altındaki sorular bulunmaktadır. ALES puanları; sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanı olmak üzere üç ayrı puan türünde hesaplanmaktadır. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürmektedir. Eşit ağırlık puanı hesaplanırken sayısal ve sözel testlerinin ağırlığı eşit değerdeyken, sayısal puan hesaplanırken sayısal testinin soruları; sözel puan hesaplanırken de sözel testinin soruları daha değerlidir.

ALES Süresi Nedir?

ALES süresi 150 dakika (2,5 saat) olarak belirlenmiştir.

ALES Konuları Nelerdir?

ALES’te yer alan Matematik konuları arasında: Temel Kavramlar, Çözümleme, Bölme ve Bölünebilme, Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok, Rasyonel Sayılar, Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Denklemler, Oran-Orantı, Sayı ve Kesir Problemleri, Yaş Problemleri, İşçi ve Havuz Problemleri, Hareket Problemleri, Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri, Karışım Problemleri, Kümeler, İşlem, Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık yer almaktadır. ALES Geometri konuları ise: Doğruda Açılar, Üçgende Açılar, Üçgende Uzunluk ve Alan, Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik, Dörtgenler, Çember ve Daire, Analitik Geometri ve Katı Cisimler’den oluşmaktadır. ALES Sayısal Mantık konuları Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma, Şekilsel Yetenek ve Sayı Dizileri, Mantıksal Muhakeme Problemleri’nden oluşur. ALES Türkçe konuları arasında: Sözcükte Anlam, Cümlede Anlama, Anlatım Biçimleri, Paragraf ve Anlatım Bozuklukları bulunmaktadır. Mantıksal Akıl Yürütme konuları ise: Şifreleme, Şifre Çözümleme, Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme’dir.

ALES’e Nasıl Hazırlanmak Gerekir? ALES’e Nasıl Çalışılır?

“ALES’e nasıl hazırlanmak gerekir?” sorusunun cevabı akademik alanda kariyer yapmak isteyen tüm adayların en çok merak ettikleri konuların başında bulunuyor. Herhangi bir sınava hazırlanmanın önce ilk olarak o sınavın içeriği hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak gerekir. ALES’e hazırlık sürecinin en başında sınavda sorumlu olunan derslerle ilgili eksik konuların giderilmesi gerekmektedir. Konuyu tam olarak anlamadan o konu hakkında yorum yapmaya çalışmak hem zaman kaybına yol açar hem de yanlış yönlendirmelere sebep olur. ALES gibi sınavlarda sadece derslerdeki konuları bilmek de yeterli olmamaktadır. ALES hem hızlı soru çözebilme hem de yorum yapabilme becerisinin ölçüldüğü bir sınavdır. Bu nedenle ALES’e hazırlanırken olabildiğince fazla soru çözmek gerekmektedir. ALES’te ÖSYM’nin düzenlediği diğer sınavlarda olduğu gibi işlem gerektiren matematik soruların yanı sıra mantık sorularına da yer verilmektedir. Bu soruları yanıtlayabilmek için sadece konuyu bilmek yeterli olmayacaktır. Soruda verilenleri ayırabilmeniz ve size gereken bilgileri kullanarak sonuca ulaşmanız gerekmektedir. Sözel mantık soruları için de ayrı durum söz konusu olmaktadır. Bu tarz soruları çözerken daha pratik ve hızlı olunması şartı aranmaktadır. ALES’e hazırlanan adayların çalışma programlarına mutlaka sayısal ve sözel mantıkla ilgili çalışmalar eklemeleri gerekir. Bunun yanı sıra konu çalışmaları bitirildiğinde deneme sınavları ve geçmiş yıllarda ALES’te çıkmış soruları çözüp alıştırma yapmaları önem taşımaktadır.

ALES Sonuçları Nereden Öğrenilir?

ALES sonuçları her yıl ÖSYM’nin sonuç sayfasından ilan edilmektedir. (http://sonuc.osym.gov.tr/) adresinden dilediğiniz yılların sınav sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

ALES’e Doping Hafıza ile Hazırlanın

Mantıksal akıl yürütmeye dayalı soru tipleri, sayısal ve sözel çıkarım yöntemleri, önceki yıllarda ALES’te çıkmış soruların videolu çözümleri, sürekli güncellenen konu anlatımları, kişiselleştirilmiş ders çalışma programı, hafıza teknikleri, video çözümlü deneme sınavları ve soru bankaları, dijital rehberlik videoları, oyun formatında animasyonlarla zenginleştirilen konu anlatımları ile ALES’ın mantığını Doping Hafıza ile çözün. Tüm konuları kısa sürede tamamlayarak sınava güvenle hazırlanın.
1
Sorularınızı Yanıtlayalım
Sepete Git