Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

Açık Uçlu Sorular: MEB Ortak Sınavlarında Uygulanışı ve Örnekleri

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan ortak sınavlarda açık uçlu sorular kullanılabilecek. Doping Hafıza, açık uçlu sorulara en hızlı uyum sağlayan dijital öğrenme platformu olarak sınava hazırlanan öğrencileri bu konuda da destekliyor.

Açık Uçlu Sorular Nedir?

Gündemi oldukça meşgul eden açık uçlu sorular hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazının tamamını okuyabilirsiniz.

Açık uçlu sorular, öğrencilere genellikle belirli bir konu veya konsept hakkında düşünme, analiz etme, yarım yapma ve kendi ifadeleriyle cevap verme fırsatı sunan sorular şeklinde tarif edilebilir. Ara sınıflarda bu tarz soruları hızlı bir şekilde entegre eden Doping Hafıza’dan soru şekilleri incelemek mümkün.

Açık uçlu sorular, öğrencilerin kavrayışlarını ve yaratıcılıklarını değerlendirmek için kullanılır ve sadece doğru veya yanlış cevaplar içermez. Diğer sorulardan en belirgin farkını bu tanımlamayla anlatmak mümkün. Öğrencilerin konuyu anlama düzeyini, düşünme yeteneklerini ve eleştirel düşünme becerilerini ölçmeye yardımcı olabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan ortak sınavlarda açık uçlu sorulara yer verilmesi bilginin sadece ezberlenmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Öğrenciler bilgiyi ezberlemeyerek anlamaya, analiz etmeye ve uygulamaya odaklanabilecekler. Bu soruların öğrencilerin bilgiyi kullanma konusundaki becerilerinin artmasını destekliyor olacak.

Öğrencilerin yazma ve düşünme becerilerini geliştiren; daha fazla özgünlük ve derinlik katan bu sorulara gelin bir de örnekler üzerinden göz atalım.

Açık Uçlu Soru Örnekleri

Açık uçlu soruların birçok yönden tarifi yaptık ve bu soru türlerinin öğrencilere kattıklarından bahsettik. Şimdi de örnekler üzerinden sorunun uygulanma şekline ve çözümlerine tanıklık edebileceğiz.

Açık uçlu soru örnekleri çeşitli konu ve disiplinlerde olabilir. Ve işte şimdi bazı örnekler:

Belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan soru kalıpları açık uçlu soru örnekleri olarak gösterilebilir. Neden, niçin, nerede, hangi, ne vb. sözcükleri içeren sorular düşünülebilir.

Örnek Soru: Neden Bazı Kelimeler Bize Komik Gelir?

Örnek Soru: Mevlana’nın bir sözü yer alır ve soru şu şekilde sorulur; Mevlana’nın bu sözünde anlatılanlarla ilgili duygu ve düşüncelerinizi ifade eden bir deneme yazınız.

Örnek Soru: Bir Karakter Analizi Yaparak Bir Roman / Hikâye Kahramanının Özelliklerini ve Değişimini Anlatın.

Örnek Soru: Bir Ahlaki veya Etik sorunu Ele Alarak Kendi Görüşünüzü Savunun ve Bu Görüşünüzü Destekleyen Nedenleri Açıklayın.

Açık uçlu sorular, öğrencilerin düşünme yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olurken Doping Hafıza içerisinde yer alan videolu ve interaktif sorularla sınavlardan yüksek not almanızı keyifli bir hale getiriyor. 5. Sınıftan 12. Sınıfa kadar olan tüm yazılılar değişti ve bu sürece en hızlı adapte olan dijital öğrenme platformu ise Doping Hafıza oldu! Soruları çözerken öğrenciler bilgiyi sentezlemek, eleştirel düşünmek ve kendi ifadeleriyle iletişim kurmak durumunda oldukları için öğrenme daha derinlemesine gelişebiliyor. Bu da eğitim sisteminin daha nitelikli ve anlamlı hale gelmesine katkıda bulunuyor.