Üniversiteye girmenin ikinci kısmı olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) 5 farklı aşamada yapılıcak. Sınav kapsamında Sosyal Bilimler sınavı 18 Haziran’da olucaktır. Matematik sınavı ise 19 Haziran tarihinde yapılıcaktır.
Hazırlık sürecinde adayların bir kısmı konu tekrarlarını bitirirken bir kısmı ise son tekrarlarını yapmaktalar. Deneme sınavları hazırlık sürecinde bir kendinizi test etme aracı olacaktır.
Yapılan her deneme sınavı, işlenen konular ve yapılan çalışmaların yeterliliği veya yetersizliği konusunda önemli ipucu sağlayacak. Deneme sınavlarından daha çok verim elde etmek için kurallara uyulması gerekir.
Nitelikli deneme sınavları yapın. Yalnızca konu bağlantılı uygulanan testler, yalnızca işlenen konuların öğrenme derecesini vereceğinden dolayı adayın gerçek seviyesini gösterememektedir. Bundan dolayı tüm LYS konularını içeren, ölçme ve değerlendirme kriterlerine uygun olarak hazırlanmış denemeler tercih edilmesi gerek.
Fen Bilimleri sınavı ile Yabancı Dil Sınavı 25 Haziran’da yapılacak. Edebiyat-Coğrafya sınavı ise 26 Haziran’da. Sınav sonuçlarının Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan kılavuz doğrultusunda 18 Temmuz’da yayınlanacağı açıklandı.
"SON BİR HAFTA KALA SINAVA GİDİŞ SAATİNDE KALKIN VE SINAV SAATİYLE AYNI SAATTE DENEME ÇÖZÜN"
Deneme sınavları gerçekçi analiz edilmeli. Yanlış cevaplandırılan sorulara yönelik eksiklikler sınavdan sonra tekrar yaparak, hata ve eksiklerini giderme yolunda ilerlenmelidir. Bu konuda pratik olarak önerilen telafi yöntemi şöyle olabilir:
Örneğin, adaylar işledikleri halde yapamadıkları veya yanlış yaptıkları her soru için deneme sonrasında bir dahaki deneme sınavına kadar 10 soru çözmeli veya konu tekrarı yapmalıdır. Bu şekilde nokta çalışmalarla az zamanda eksiklikler telafi edilecektir.
Ancak deneme sınavı sonuçları iyi bir şekilde değerlendirildiğinde bir anlam kazanır. Eğer böyle bir gayret içerisine girilmezse, belli bir süre sonra aynı deneme sınavını çözdüğünüzde yine benzer hataları tekrarlamak sürpriz olmayacaktır.
Adaylarının sınavdan bir gün önce uykularını iyi almaları gerekiyor. Sınav sabahına uykusunu almış ve zinde bir şekilde uyanmaları sınav anında dinç olmaları açısından çok önemlidir.
LYS gibi önemli sınavlarda stres yönetimi çok önemlidir. Stresinizi orta düzeyde tutmaya çalışın. Sınav öncesinde, herkesin eşit şartlarda yarıştığını, sizin dışınızdaki tüm adayların da stres düzeyinin yüksek olduğunu düşünün ve rahatlayın.